Starta och driva företag
Driva företag

Starta och driva företag

Fler och fler väljer att bli sin egen chef genom att våga ta språnget. För det är ett språng att registrera ett företag och dra igång sin egen verksamhet. Ett stort ansvar att erbjuda bra produkter eller tjänster och att hitta kunder i tillräcklig omfattning för att försörjningen ska klara sig. En utmaning men också något som inspirerar och kanske är extra lockande för den som redan besitter en specialkunskap eller brinner för någon särskild hobby.

 

Hur kommer man igång?

 

Först och främst måste du själv ha en tydlig affärsidé så klart. Vad är det du tänker erbjuda dina kunder, var finns kunderna och hur ska de hitta till just dig? Med svar på dessa tre viktiga frågor är du en bit på väg. Nästa fråga är ofta finansieringen, det kan behövas ett företagslån för att komma igång på rätt sätt. Både banker och andra kreditinstitut erbjuder olika typer av företagslån för nystartare. Villkoren kan skilja sig åt en hel del så jämför alltid innan du bestämmer vilket erbjudande som passar din verksamhet bäst. Långivarna brukar vilja ha en tydlig plan för hur du tänker kring din verksamhet och vad pengarna ska gå till.

 

Bolagsform och skatteregler

Detta kanske inte är den mest spännande biten men tänk noga efter vilken bolagsform du vill ha. Enskild firma kan verka enkelt men aktiebolag är ofta mer gynnsamt ur ekonomisk synpunkt och kan i vissa fall påverka din möjlighet att få företagslån positivt. När du bestämt dig är det bara att registrera företaget och sätta igång. Marknadsför dina tjänster eller produkter på lämpligt sätt direkt mot den målgrupp du har. Just detta med målgrupp är viktigt eftersom pricksäker marknadsföring ger bättre lönsamhet.

Utöka verksamheten

När den dagen kommer att det blir dags att utöka kan det också bli aktuellt med företagslån. Lokalerna kanske ska utökas, en ny maskin inhandlas eller så ska det nyanställas personal. Allt det här kostar tillfälligt lite mer pengar och kassaflödet kanske inte räcker till. Då kan ett företagslån hålla likviditeten flytande tills de nya resurserna börjar bli lönsamma och bära sina egna kostnader.

Webbshop eller butik

Vill du starta en webbshop behövs säkert startkapital till att bygga upp webben så den visar upp produkterna på rätt sätt så kunderna lockas att köpa. Det behöver byggas system för varulager och betalningsrutiner. Väljer du hellre en fysisk butik är det kanske själva lokalen och varulagret som kostar mycket inledningsvis. Räkna noga på hur stort företagslån du behöver för att komma igång på ett bra sätt. Kan du din bransch är det här inte så svårt som det kanske låter, men tänk på att ha bra avtal med dina egna leverantörer om inte försäljningen kommer igång direkt.