Så omförhandlar du ditt företagslån
Driva företag

Så omförhandlar du ditt företagslån

Många företagare drar sig för att omförhandla banklån eftersom det kan vara svårt att förstå. Även om det är svårare att förstå än bolån, där man mestadels måste värdera om lånet ska ha en rörlig eller fast ränta, så finns det vissa enkla knep du kan göra för att få säkra förmånligare räntor och bättre villkor.

I den här artikeln har vi listat några saker att tänka på när du förhandlar om ett företagslån.

Vilka delar av ett företagslån kan du omförhandla?

Nedan har vi listat några punkter som du normalt sett kan förhandla om:

  • Räntesatsen – Tro det eller ej. Men det går oftast bra att omförhandla räntan på lånet!
  • Villkoren för återbetalning – I vår tidigare blogg har vi förklarat om vikten av bra avtal. Detta gäller så klart även företagslån! Om du upptäcker några lömska avgifter eller villkor i ditt avtal, så kan du fråga din lånehandläggare om de kan göra dem mer förmånliga för dig.
  • Omförhandla avbetalningstider – Ibland kan banker bli mer flexibla om du till exempel slår ihop dina lån från en bank till en annan.

2 tips för att omförhandla ett företagslån

Här delar vi med oss av våra två enkla tips när det gäller omförhandlingar.

1. Jämför bankernas villkor och räntor

Det första tipset är att du jämför räntor, priser och andra avgifter hos andra banker. Till exempel kan du använda sidor som lånakuten för att jämföra lån och hitta det billigaste.

2. Var förberedd inför omförhandlingen

Försök att se så “attraktiv ut” som möjligt och presentera dig som ett företag som är säkert. Vikten av att sälja sig som företag är något vi tidigare har skrivit om – och försök att använda denna taktiken i ditt möte med banken. Till exempel bör du visa banken kopior av din kreditupplysning, ditt årsbokslut från de tre senaste åren. Se alltid till att ditt pappersarbete är välorganiserat innan du möter banken!