Vad är ett företag
Driva företag

Vad är ett företag

Det kan låta stort och komplicerat att starta företag, men det behöver inte vara så avancerat. Det finns många olika sätt att driva företag eller företagsliknande verksamhet inom alla möjliga och omöjliga branscher. På senare år har det dykt upp många verksamheter som bedrivs helt digitalt, webbshopar eller framgångsrika bloggar.

Den formella definitionen är att en verksamhet som säljer varor och tjänster är ett företag. Då och då hörs även benämningen hobbyverksamhet och många tror att det är tillåtet att bedriva verksamhet och tjäna pengar på det viset utan att behöva skatta för överskottet, bara det inte blir för stort. Så är det dock inte, även hobbyföretag måste normalt sett deklarera sitt överskott från första kronan. Kontrollera alltid med Skatteverket vad som gäller om du är osäker.

Intresse som växer

Det är ganska vanligt att blivande företagare börjat med någon form av hobbyverksamet utifrån eget intresse eller kunskap. Det kan handla om allt möjligt från smyckestillverkning, bloggande, webbshop eller att hjälpa till med trädgårdsskötsel, snickerier, författande eller kanske ställa sina specialkunskaper inom något område till förfogande genom att hålla föredrag eller små utbildningar. Exemplen kan vara hur många som helst så länge det finns något att erbjuda och någon som vill köpa. Är det en verksamhet som är avsedd att ge vinst så är det också en form av företagande. Om verksamheten växer på något sätt blir det ett naturligt steg att registrera företag för att visa seriositet både inför sig själv och andra.

Olika företagsformer

Det finns olika företagsformer att välja på för den som vill ta det här steget. Det kan vara klokt att läsa på lite och fundera på vad som passar bäst att börja med. Alla företagsformer har sina villkor men det är viktigt att veta att de inte har att göra med hur stor eller liten verksamhet det handlar om. Det går utmärkt att ha ett aktiebolag som enmansföretagare lika väl som det går att ha många anställda i en enskild firma. De olika företagsformerna är följande:

  • Enskild näringsverksamhet
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag
  • Aktiebolag
  • Ekonomisk förening

Ta reda på så mycket som möjligt innan du bestämmer dig för vilken företagsform som passar bäst. Det går att ändra senare, men beroende på vilken form du valt kan det bli fråga om att först avveckla och sedan starta nytt vilket kan bli administrativt krångligt och även kostsamt i vissa fall. För ungdomar finns möjlighet att redan på gymnasiet starta så kallat UF-företag och som en del av studierna lära sig hur det går till att starta, driva och avveckla företag. En del av dessa ungdomar lyckas så bra med sin företagsidé att det sista steget i stället blir att skapa ett riktigt företag och börja den spännande resan som entreprenör på riktigt.