Entreprenör eller företagare
Driva företag

Entreprenör eller företagare

Benämningen entreprenör likställs ibland med ordet företagare, men det är inte riktigt samma sak även om det ofta finns väldigt nära kopplingar. En entreprenör behöver inte nödvändigtvis driva ett företag utan det handlar mer om att kunna omvandla en idé till någon form av nyskapande verksamhet eller produkt. Entreprenörskap handlar mer om att våga prova, vara kreativ och att få saker att hända och den som är entreprenör brukar ofta ha förmågan att hålla fast vid sin idé och hitta lösningarna som får den att bli verklighet med en dåres envishet och mycket stark vilja.

En entreprenör kan starta och bygga upp nyskapande verksamhet medan företagaren förvaltar och driver verksamhet över längre tid och kanske arbetar för att få den att växa sig stor på ena eller andra sättet. Det finns förstås också företagare som inte alls är intresserade av att växa utan hellre jobbar i ett eget soloföretag utan anställda, med ambitionen att helt enkelt fixa sin egen försörjning på det viset.

Anställa och växa

Just detta med att anställa och växa kan faktiskt bromsa utvecklingen hos många som kanske egentligen skulle vilja utöka men tycker det är för krångligt. Att vara arbetsgivare och leda andra kan lätt bli något annat än att jobba åt sig själv och alla vill inte ta det steget. De kanske hellre väljer att samverka med andra i samma bransch kring lite större uppdrag eller så tackar de helt enkelt nej och fortsätter på egen hand. Det finns inga standardlösningar eftersom det inte finns några standardmänniskor. Det som däremot finns är väldigt mycket hjälp och stöd på nätet för den som vill komma igång på ett riktigt bra sätt. Visserligen ser man ibland glada entreprenörer som skriver i sociala medier och försöker hitta svar där. Det kan handla om frågor som ”vad kostar en revisor” eller ”hur gör jag en hemsida”. Det är inget fel att fråga, det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. Den som är jätteduktig på siffror och digital teknik kan säkert komma vidare med de svar som ges men ännu bättre blir det för den som tar det steg för steg och sätter sig in i vilka kunskaper som behövs och vad som krävs av lagen så slipper man bakslag senare.