Starta mjukt
Driva företag

Starta mjukt

Det finns flera sätt att mjukstarta sitt företagande. Speciellt om det gäller något som kanske egentligen är en hobby och som sedan växer när fler och fler efterfrågar det som erbjuds. Det kan gå att bedriva verksamhet vid sidan av en konventionell anställning om det inte handlar om konkurrerande verksamhet, då kan arbetsgivaren ha synpunkter på det. Den som jobbar på Skatteverket bör till exempel inte ha egen verksamhet som skatterådgivare samtidigt. Det kan bli intressekonflikter och andra problem som gör att det här är olämpligt.

Det tar ofta tid att få lönsamheten så bra att det räcker till försörjning, startsträckan är mycket längre än de flesta tror så går det att ha en inkomst vid sidan av under uppbyggnadsfasen kan det vara en bra lösning för många. Tänk också på att inte lägga all ägg i samma korg. Är det konsulttjänster som erbjuds så se till att ha flera kunder och om du har webbutik så är det viktigt att ha flera produkter så inte allt står och faller med en enda leverantör. Bygg också upp varumärket och försök formulera, åtminstone för dig själv vad det är du erbjuder. Lågt pris, hög kvalitet, sakkunskap eller något unikt och kommunicera ut det. Bygg ditt nätverk med kunder och intressenter, se till att fler och fler känner till vad du gör och vad du erbjuder. Uppmuntra dem att sprida ditt namn på sociala medier eller i andra lämpliga sammanhang. Känns det som verksamheten verkligen lönar sig, gå ner på halvtid eller ta tjänstledigt ett år för att pröva vingarna. Det kan finnas startbidrag att få i vissa fall så du inte står helt utan inkomst ifall företaget inte ger så mycket de första månaderna.