Fördelar med att starta eget företag
Driva företag

Fördelar med att starta eget företag

Vantrivs du på ditt arbete? Eller tycker du att du har fastnat i ett fack på ditt arbete och inte kommer vidare? Då kanske det är läge att ta sig an nya utmaningar i livet. Kanske ta en distansutbildning i ledarskap eller studera något annat som gör att du får en bättre meritlista och kan söka andra typer av arbete. Eller varför inte starta eget? Det är kanske en sådan förändring du behöver och du kanske dessutom har en bra företagsidé.

Är det inte svårt att starta eget?

Frågan i rubriken är vanligt förekommande, men i allmänhet är det inte så väldigt komplicerat. Naturligtvis är det enklare att sälja en tjänst än varor då det även kan kräva extra ansträngningar med import, lager med mera. Men man kan oavsett börja i liten skala. Om du dessutom ser till att skaffa en distansutbildning ledarskap så kan du omedelbart eller senare anställa personer som löser de delarna åt dig. Men som sagt, har man en bra idé så bör man ta chansen!

Fördelarna med att ha eget företag

Om du väljer att sköta ditt eget företag helt själv så får du inte användning av din distansutbildning i ledarskap, men du lär dig att leda dig själv på ett helt nytt sätt. Det krävs disciplin när man driver sitt eget företag själv, men det har även en hel del fördelar. Bland annat:

  • Du arbetar åt dig själv. Det är väldigt skönt att veta att de pengar, förutom skatter, går till en själv och inte massa mellanhänder som i ett företag man är anställd på. Det gör att man får mer motivation att jobba extra timmar eller övertid när det behövs.
  • Du kan styra din tid själv. Beroende på vad du gör på ditt företag kan du styra tiden fritt. Du kan kanske ta en sovmorgon för att det blev sent dagen innan och i stället jobba någon timme extra på eftermiddagen.
  • Du kan arbeta var som helst. Om du arbetar digitalt och inte behöver vara fysiskt på plats så kan hela världen vara din arbetsplats. Du kan åka på solsemester till Spanien men ändå arbeta och få en inkomst.

Det finns givetvis även några saker som är negativa med att ha ett eget företag. Exempelvis kan man vanligtvis inte ta semester på samma sätt som när man är anställd. Dessutom ska man sköta bokföring och andra administrativa uppgifter. Således bör det vara bra att sätta sig in lite i hur sådant fungerar, alternativt ta hjälp med de delarna av ett externt företag.

Totalt sett vinner fördelarna, så klart under förutsättning att det egna företaget går med vinst. Det finns givetvis inga garantier för det men man måste ju våga för att vinna!