Rensa upp bland dina lån
Driva företag

Rensa upp bland dina lån

Att vara småföretagare är sällan en ekonomisk succé för privatekonomin, i vart fall inte under de första åren. I regel försvinner alla pengar in i företagets verksamhet för att det ska vara möjligt att utveckla verksamheten. Det är inte heller ovanligt med ett antal privatlån som samtliga använts för att betala utgifter som hör till företaget.

När väl företaget, efter ett antal år, börjar att visa positiva siffror sitter ofta grundaren med betydande månadskostnader till följd av alla de smålån som tagits under uppstarten av företaget. Befinner du dig i liknande sits följer här ett antal tips på åtgärder som du kan vidta för att städa upp i din privatekonomi.

Ansök om ett nystartslån

Det första som du bör göra är att ansöka om ett större lån och använda pengarna till att betala tillbaka dina smålån. Det är den enskilt mest effektiva åtgärden som du kan vidta då kostnaderna för det större lånet i regel vida understiger kostnaderna som du betalar varje månad för smålånen. Det finns dessutom låneföretag som har specialiserat sig på denna typ av lån.

Ett av de mest populära låneföretagen inom denna kategori är Nstart som har ett särskilt lån benämnt Nystartslån. Detta lån är avsett att användas för att betala tillbaka mindre lån och på så sätt ge dig en ny start i livet vad avser din privatekonomi. Nstart är dessutom känt för att ha trevlig personal i förening med en snabb handläggning.

Lägg en budget

Vill du ha en god privatekonomi är det inte tillräckligt att du löser in dina smålån. Det är även viktigt att du har kontroll på den dagliga ekonomin med alla dessa utgifter. Ett enkelt sätt för att få kontroll på de löpande kostnaderna är att du gör en budget för bra överblick. Du behöver inte några särskilda kunskaper eller appar för att skapa en grundläggande vardagsbudget. Papper och penna är mer än tillräckligt och vill du använda dig av en digital budget är Excel eller något annat kalkylprogram en utmärkt lösning.

Börja att intressera dig för investeringar

När du väl börjar att få ordning på din privatekonomi och får pengar över varje månad ska dessa pengar investeras. Det är därför en god tanke om du redan innan har fått ett intresse för investeringar och därför har några grundläggande tankar om hur du vill investera dina pengar. Investerar du regelbundet under en längre tid kommer du så småningom att få en mycket god privatekonomi.